Späť na blog

Hlbší zmysel detských pobytov a táborov v roku 2022

Prečo bude význam detských pobytov v roku 2022 ešte väčší? V čom môže byť ich najväčší prínos? Aké úpravy táborových...

  • 22.02.2022
  • 1432

Prečo bude význam detských pobytov v roku 2022 ešte väčší? V čom môže byť ich najväčší prínos? Aké úpravy táborových programov plánujeme ako reakciu na potreby detí v tejto dobe?  A ako môžeme my vo Wachumbe pomôcť spoločnosti pri návrate do normálu?

Už pred 15. rokmi sme boli nadšenci, ktorí verili, že dokážu meniť životy detí k lepšiemu, pomáhať im osobnostne rásť, dospievať. Chceli sme deti nielen zabávať, ale aj rozvíjať, odovzdávať hodnoty. Práve posledné 2 sezóny nám najviditeľnejšie ukázali, že Wachumba má zmysel.

Letné tábory počas prázdniny sa stali “ostrovčekom normálnosti”, ktorý stále odoláva pandemickému chaosu. Miestom, kde na deti čaká čistá radosť z kamarátov, z prázdnin, zo spoznávania. Organizátor, ktorému práve v týchto časoch verí najviac rodičov. Svet, kde polarizáciu vystrieda Unity, hádky Respekt a apatiu Wachumba. Svet, v ktorom sú zážitky skutočné, kamaráti offline,  Zoom je tábor a nie aplikácia. Svet, ktorého zmysel je práve teraz dôležitejší a vplyv na pohodu detí väčší ako kedykoľvek predtým.  Sme odhodlaní tento svet vytvárať naďalej aj v roku 2022.

Za 2 pandemické roky Wachumbu zažilo takmer 8000 detí (čo je najviac zo všetkých organizátorov letných táborov🙏). Vidíme, ako sú deti vďačné za každú príležitosť vrátiť sa do "normálu" a zároveň vnímame, ako veľmi niektorým z nich pandémia uškodila.

Chýbajúca socializácia, narušenie pocitu bezpečia a istoty, problémy so sústredením a pozornosťou, uprednostňovanie elektronickej namiesto verbálnej komunikácie, utiahnutosť…To je len pár najviditeľnejších prejavov. Práve teraz deti najviac potrebujú pozornosť, trpezlivosť, podporu a vypočutie. Potrebujú povzbudiť a vrátiť sa do škôl, do kolektívu, ku kamarátom, k frajerkám a frajerom,  k svojim záľubám či športu.

V tom vidíme najväčší význam letných táborov v roku 2022 - pomáhať deťom s návratom do normálu.  Vytvárať v táboroch bezpečné a podnetné prostredie, v ktorom sa deti hrajú a rozvíjajú, spoznávajú a socializujú. Prostredie, v ktorom odbúravajú bloky a zlozvyky spôsobené pandémiou. Prostredie, v ktorom animátor nie je pre deti len zabávačom/autoritou, ale aj kamarátom, dôverníkom, sprievodcom, vzorom a oporou.

Reagujeme na dobu. Táborové programy upravujeme tak, aby sme ešte väčší dôraz kládli na rozvoj a podporu socializácie, komunikácie, spolupráce medzi deťmi, rozvoj kritického myslenia a mediálnej gramotnosti (ktoré považujeme za nevyhnutné zručnosti už aj pre najmladšie deti). Cielenými aktivitami a hrami budeme u detí podporovať sebavedomie, kreatívne myslenie a pomáhať rozvíjať im prirodzený/vlastný spôsob myslenia.

Pripraviť tábory tak, aby boli nielen pútavé a zábavné, ale aj splnili vyššie stanovené ciele nebude ľahké, no do práce na sezóne 2022 sme sa pustili už v októbri 2021 a s nadšením pokračujeme ďalej. Vnímame potreby detí aj očakávania rodičov a príležitosť pomôcť s naším know-how, ktorú nám svojou dôverou dávate, plánujeme na 100% využiť.

Tešíme sa na Vás v jednom z našich letných či jarných táborov.

Pozrite sa aktuálnu ponuku letných táborov.

Zistiť viac
 

Tábory, ktoré vás môžu tiež zaujímať