Späť na blog

Prvýkrát do tábora? Čo by ste mali zvážiť a vedieť...

Je už čas na prvý tábor? Ako naň pripraviť moje dieťa? Ako vybrať ten správny prvý tábor? O čom sa dopredu informovať?...

  • 20.03.2020
  • 3042

Je už čas na prvý tábor? Ako naň pripraviť moje dieťa? Ako vybrať ten správny prvý tábor? O čom sa dopredu informovať? Radí Vám naša detská psychologička Janka...

Prečo chcem svoje dieťa poslať do tábora?
Patríte k rodičom, ktorí sami detské tábory milovali a túžite po tom, aby aj Vaše deti mali možnosť nazbierať počas prázdnin podobné zážitky? Alebo máte známych, ktorých deti majú s tábormi dobré skúsenosti, no Vy neviete, či je aj pre Vaše dieťa tábor to pravé? Možno sa Vám zdá Vaše dieťa príliš nesmelé, a tak dúfate, že v tábore získa potrebné komunikačné zručnosti a aspoň trochu sa osmelí? Aké sú tie dôvody, kvôli ktorým premýšľate o tábore pre Vaše dieťa?

Táborový svet je úžasným miestom, kde deti môžu zažívať nové dobrodružstvá, naplno sa ponoriť do príbehu, hrať sa, spoznať lepšie samých seba, nájsť nových priateľov a pod., no k tomu je potrebné, aby sa cítili bezpečne a slobodne, aby rozhodnutie ísť do tábora bolo ich vlastným. Nemali by mať pocit, že ich potrebujete niekam odložiť, zmeniť či niečomu naučiť. Ak je Vaše dieťa bojazlivé, úzkostlivé, ustráchané či plačlivé a odmieta tráviť čas bez Vás v neznámom prostredí, príp. trpí, ak je k tomu nútené, voľbou poslať ho do tábora, aby sa osamostatnilo a nadobudlo sebavedomie mu skôr ublížite. Vtedy je lepšie hľadať iné alternatívy (opatrovateľka, detské centrum, denný tábor a pod., aby malo istotu, že ho máte radi také, aké je, vrátite sa poň a bude môcť zaspávať vo svojom známom prostredí...) Zamyslieť sa nad vlastnými motívmi či potrebami a odlíšiť ich od motívov a potrieb svojich detí môže byť veľmi užitočné. Spýtajte sa na ich názor skôr, než ich prihlásite, spoločne hľadajte možnosti trávenia prázdnin tak, aby ste boli všetci spokojní.

Je moje dieťa pripravené na pobyt v tábore?
Ak Vaše dieťa rado trávi čas mimo známeho domáceho prostredia, ľahko naväzuje kontakt s deťmi i dospelými, má pozitívne skúsenosti s prespaním mimo domu aj bez Vašej prítomnosti a pod., je veľmi pravdepodobné, že pobyt v tábore je pre neho výbornou alternatívou. No i v prípade, že ešte nemalo príležitosť prespať mimo domu, nie je vysloveným extrovertom, potrebuje ešte pomôcť pri niektorých činnostiach..., no Vy ako rodič cítite, že pobyt v tábore pri dobrom prístupe animátorov zvládne a užije si ho, rozhodne to vyskúšajte. Vek dieťaťa pritom nie je rozhodujúci, väčšina 5-ročných detí, (u ktorých rodičia cítia, že tábor je pre ne dobrou voľbou), zvláda svoj prvý pobyt v tábore nad očakávania, častokrát dokonca lepšie ako sami rodičia či napr. deti, ktoré idú do tábora po prvýkrát ako 8 až 10-ročné. Dôležité ale je, aby rozhodnutie ísť do tábora vnímalo aj Vaše dieťa ako svoje vlastné, aby nemalo pocit, že ste rozhodli miesto neho.

Je dobré, keď sa dopredu rozprávate o možnosti strávenia času v tábore, pohovoríte si o tom, čo dobré mu tábor môže priniesť, na čo sa naopak treba pripraviť, dáte mu priestor na vyjadrenie prípadných obáv, dohodnete sa na spôsobe kontaktu s Vami, ak to bude potrebné, vopred mu ukážete fotografie ubytovania, okolia, animátorov a pod. Pre niektoré deti je napr. ľahšie ísť do tábora po prvýkrát so svojím starším súrodencom alebo kamarátom. Spoľahnite sa na Vašu rodičovskú intuíciu, tá Vám najlepšie poradí nielen pri rozhodnutí, či dieťa do tábora posielať, ale i ako mu odchod do prvého tábora čo najviac uľahčiť.

Čo viem o organizácii a tíme ľudí, ktorým chcem zveriť svoje dieťa?
Možno máte dobré referencie od svojich známych, ale o organizácii, na ktorú ste pri hľadaní vhodného tábora natrafili, veľa neviete. Pokojne kontaktujte cestovnú kanceláriu, ktorá organizuje tábor, do ktorého by ste radi svoje dieťa poslali. Popýtajte sa na všetko, čo Vás zaujíma, preberte svoje obavy či pochybnosti, získajte potrebné informácie, aby ste vedeli zvážiť či chcete zveriť svoju ratolesť práve týmto ľuďom. Vypýtajte si číslo na hlavného vedúceho, ktorý za Vaše dieťa bude zodpovedný, ak cítite potrebu spoznať ho dopredu. Najmä pri táboroch pre najmenšie deti od 5 rokov je fajn, keď sa uistíte, že animátori, ktorí sa o Vaše dieťa budú starať, sú dostatočne kvalifikovaní a budú dopredu vedieť a rešpektovať všetko, čo považujete za dôležité. Nemalou výhodou sú aj dobré referencie či odporúčania Vašich známych. Pamätajte na to, že čím menší je Váš strach, tým spokojnejšie bude Vaše dieťa.

Aký tábor je pre moje dieťa najlepší?
Ponuka detských táborov je v dnešnej dobe už veľmi široká. Vybrať si môžete napr. jazykový, športový, zážitkový či umelecký i s veľmi špecifickým zameraním (floorball, tenis, kone, plávanie, lego, divadlo, tanec, turistika, angličtina, maľovanie a pod.). I tu platí zásada, že je lepšie nechať Vaše dieťa, aby si samo zvolilo, do akého tábora by chcelo ísť, než mu ho vybrať na základe vlastných preferencií a prianí. Ponúknite mu možnosti, preberte s ním rôzne alternatívy, no konečné rozhodnutie nechajte na ňom. 

Je jasné (hoci sme presvedčení, že Wachumba je pre Vaše deti tou najlepšou voľbou, inak by sme to nemohli ani robiť s nadšením a zo srdca :) ), že ponuka táborov na Slovensku je široká a je z čoho vyberať. Preto ak u nás nenájdete tábor, ktorý by Vás a Vaše dieťa oslovil, prezrite si aj katalóg detských táborov, kde nájdete ponuku všetkých poskytovaťeľov. Stále však odporúčame zistiť si o organizácii čo najviac informácií.

Linky, ktoré Vás môžu tiež zaujímať:

Veríme, že sme Vám pomohli pri rozhodovaní a plánovaní leta pre Vaše deti, v prípade akýchkoľvek doplňujúcich otázok prosím neváhajte a kontaktujte nás.

Unity, Respect, Wachumba!
Váš Wachumba tím

Nižšie sme pre Vás vybrali tábory, v ktorých sa Vašim najmladším dobrodrohum určite zapáči, aj keď budú prvýkrát bez rodičov.

 

Tábory, ktoré vás môžu tiež zaujímať