Späť na blog

Ísť prvýkrát do tábora je veľká vec!

Wačumbáčik je ideálnym prvým krokom do sveta letných táborov, zároveň je to aj veľký krok pre rodičov i deti....

  • 14.06.2021
  • 3573

Wačumbáčik je ideálnym prvým krokom do sveta letných táborov, zároveň je to aj veľký krok pre rodičov i deti. Preto sa treba dobre informovať!

1. Ako dlhší pobyt bez rodičov zvládajú najmenší Wačumbáčikovia?
Tí najmenší väčšinou najviac prekvapia. :) Často sa nám stáva, že 5-ročné deti zvládajú pobyt v tábore bez problémov a rodičia im ani nestihnú chýbať. Trošku starším deťom, zvlášť ak neboli zvyknuté tráviť čas i bez rodičov, môže byť naopak v tábore veľmi smutno. No na to sme tam my, aby sme Vášmu dieťatku pomohli zvládnuť i takéto chvíle. Dôležité ale je, že ste to Vy, kto svoje dieťa pozná najlepšie. Vy viete či už je čas, aby vyskúšalo ísť do tábora. Každý z nás je iný. Niekto sa cíti dobre medzi neznámymi ľuďmi a chce vyskúšať, čo sa len dá. Niekto je zvedavý a rád by chcel vyskúšať, aké to je byť niekde bez rodičov, no možno potrebuje trošku postrčiť. Pre niekoho ďalšieho môže odlúčenie znamenať obrovskú neistotu, úzkosť či strach. Ak cítite, že Vaše dieťa ešte na tábor nie je pripravené, ale túžite, aby bolo smelšie, chcete ho „hodiť do vody, aby sa naučilo plávať“, nerobte to, doprajte mu čas. Ak ste si istý, že je pre táborový živote pripravené, aj keď máte pochybnosti, no v kútiku duše veríte, že to pre neho bude dobrá skúsenosť, choďte do toho, spolu to zvládneme. :)

2. Koľko vedúcich je v tábore (resp. koľko Wačumbáčikov je na jedného vedúceho)?
Vo Wačumbáčiku má jeden vedúci na starosti max. 5-6 detí, aby sme sa mohli deťom viac venovať individuálne a každému pomáhať práve s tým, čo potrebuje. Zaujímavý program je dôležitý, no nikam sa neponáhľame, snažíme sa, aby o deti bolo postarané vo všetkých stránkach. Pre nás je samozrejmosťou pomáhať deťom pri jedle či sprchovaní, natierať ich opaľovacím krémom i nastriekať repelentom, chystať oblečenie na ďalší deň, odkladať špinavé prádlo či niečo oprať, ak treba. Deťom pripomíname, aby si čistili zúbky, dostatočne pili a nosili šiltovky, čistíme alebo krájame im ovocie (ak nie sú zvyknuté jesť napr. jabĺčko celé), dievčatkám češeme a zapletáme vlasy, pred spaním deťom čítame rozprávky, škrabkáme chrbátik... Jednoducho čokoľvek, čo je potrebné. Pred každým táborom rodičov prosíme (najčastejšie mailom, niekedy telefonicky), aby nám svoje dieťa trošku priblížili, pomohli nám ho spoznať skôr, než k nám príde, aby sme vedeli, na čo dávať pozor. Veľmi nám pomáhajú informácie ako napr., že Vaše dieťa nikdy nebolo dlhšie bez Vás, nevie prehrávať, je veľmi citlivé, treba ho trošku nútiť jesť alebo naopak nenútiť vôbec, bojí sa tmy a potrebuje zaspávať pri lampičke, potrebuje na noc nechať pri posteli pohár vody, veľa sa potí, tak treba často meniť tričká, nesmie sa ponárať či veľa behať, je na niečo alergické, má fóbiu z pavúkov a pod. Čím viac nám poviete, tým lepšie budeme môcť pripraviť i vedúcich, ktorí budú mať Vaše deti na starosti.

3. Ako je to, keď Wačumbáčik potrebuje cez obed spať?
Ak je Vaše dieťa zvyknuté popoludní spávať, vedúci, ktorý ho má na starosti ho po obede prezlečie a uloží. Opäť záleží na dohode s Vami. Niektorí rodičia chcú, aby ich dieťa spalo, lebo inak je mrzuté, unavené, začne chorľavieť a pod., iní rodičia zas rozhodnutie nechávajú na dieťati, ak chce, nech spí, ak nechce, nemusí...

4. Ako vyzerá typický denný program tábora?
Deň začíname budíčkom a rannou hygienou, pokým nás nezvolá zvolávačka. Po nej si zaspievame anglickú pesničku na dobré ráno, rozhýbeme sa pri rozcvičke a už sa tešíme na raňajky. Po nich sa pustíme do upratovania izbičiek. Potom nás čaká angličtina, desiata, dopoludňajšia hra, obed, siesta, angličtina, olovrant, popoludňajšia hra, večera a večerný snem, po ktorom si zaspievame anglickú pesničku na dobrú noc a začneme sa chystať do postieľok. Táborový program je prispôsobený menším deťom od 5 do 8 rokov. Deti sa formou workbookových aktivít a pesničiek zoznamujú s angličtinou, hry, aktivity a tvorivé dielne počas každého dňa sú prepojené súvislou líniou táborového príbehu. Aktivity sú striedané a rozmanité, aby upútali ich pozornosť, mali aj dostatok pohybu, nenudili sa a kadečo zažili.

5. Ako je to s angličtinou vo Wačumbáčiku?
Angličitna je na začiatočníckej úrovni, vhodná pre úplných začiatočníkov alebo prvých slovíčkarov. Deti sa zábavnou formou zoznamujú s angličtinou, na konci tábora poznajú niekoľko detských pesničiek a jednoduchých slovných spojení či fráz. Ak Vaše dieťa už pravidelný kontakt s angličtinou malo (škola, kurz...) a záleží Vám na tom, aby sa počas tábora hlavne zlepšilo v angličtine, zvoľte radšej napr. Native Junior, kde je angličtine venovaný väčší priestor.

6. Budem mať kontakt priamo na vedúcu/vedúceho môjho Wačumbáčika?
Kontakt budete mať na hlavnú vedúcu, ktorá má prehľad o všetkých deťoch v tábore, trávi s nimi čas a vedúcim pomáha i so starostlivosťou o ne.

7. Ako môžem získať informácie o tom, ako sa má môj Wačumbáčik v tábore?
Keď sme v tábore, rodičia častejšie volajú na mobil hlavnej vedúcej, aby sa informovali, najlepšie počas siesty alebo večerného ukladania sa do postielok, kedy je i priestor na telefonát priamo s dieťaťom (rodičov často prosíme, aby pokiaľ možno mobil do tábora deťom nedávali, predídeme tým strate alebo pokazeniu telefónu, no najmä tomu, aby sa deti miesto radosti z hier sústredili na to, kedy mamka či ocko zavolá, pomôže im to ľahšie zvládnuť odlúčenie. A predsalen, keby aj telefonát Vaše dieťa rozľútostil, je lepšie, keď sme nablízku a môžeme ho hneď utešiť).

Nižšie sme pre Vás vybrali tábory, v ktorých sa Vašim najmladším dobrodrohum určite zapáči, aj keď budú prvýkrát bez rodičov.

 

Tábory, ktoré vás môžu tiež zaujímať