Späť na blog

Podľa čoho vyberáte tábory Vy?

Ako rodič pozorne zvažujete výber škôlky, školy, záujmových krúžkov či mimoškolských aktivít pre svoje deti. Viete, že...

  • 20.03.2020
  • 2478

Ako rodič pozorne zvažujete výber škôlky, školy, záujmových krúžkov či mimoškolských aktivít pre svoje deti. Viete, že malé deti, ale aj starší teenageri sú ako špongia na vedomosti, skúsenosti a zážitky. Vyberáte rovnako obozretne aj letný tábor?

Deti sú veľmi vnímavé, nasávajú informácie, spoznávajú život aj seba samého. Aj tie najmenšie detaily môžu rozhodnúť o tom, či sa im niečo znepáči alebo zaujme, či budú mať pekné spomienky na celý život, alebo zlé skúsenosti, ktoré im ešte dlho budú brániť skúšať ďalej nové veci (čo by bola určite škoda).

Preto aj pri takej krátkej životnej epizóde, akou je letný tábor pre Vaše dieťa, treba klásť dôraz na jeho správny výber. Aj keď sa dva rôzne tábory môžu navonok javiť ako veľmi podobné, rozdiel môže byť práve v tých detailoch, ktoré rozhodnú, či to bude pekná spomienka na leto alebo skúsenosť, ktorú si už deti nebudú chcieť zopakovať.

Faktory, ktoré by ste pri výbere letného tábora určite mali zvážiť/všímať si.

1. Bezpečnosť a starostlivosť o deti.
Každý rodič chce mať istotu, že svoje deti zveruje do správnych rúk ľuďom, ktorí vedia čo robia. V našich táboroch máme najnižší počet detí na jedného dospelého - max. 7, v táboroch pre deti od 5-8 rokov dokonca len 5. V tíme, samozrejme, nikdy nechýba kvalifikovaný zdravotník (záchranár, zdravotná sestra, doktor). Každí z našich animátorov má za sebou akreditované školenie „Základné princípy animovania zážitkových akcií“, ktorého súčasťou je napr. aj háklivá problematika šikany, ale aj prvá pomoc. Rodič má vždy kontakt na hlavného vedúceho a zdravotníka v tábore. 

2. Program tábora a aktivity.
Našimi základnými hodnotami, na ktorých staviame každý tábor, sú hravosť - baví nás čo robíme a nadšenie zanietených vedúcich sa ľahko prenesie aj na deti. Akčnosť - vo Wachumbe sa vždy niečo deje. Program nabitý od rána do večera, kedy sa deti nestihnú nudiť. Sebapoznávanie - veríme, že dobrý táborový program má deti nielen zabaviť, ale aj rozvíjať ich záujmy, pomôcť im objaviť ich silné stránky, zistiť v čom su dobrí a podporovať ich v tom. Preto je aj naša ponuka taká pestrá, lebo veríme, že každé dieťa by si malo nájsť cez leto priestor, kde sa môže nerušene a hravo venovať svojim záujmom a rozvíjať svoj potenciál.

3. Vek detí.
Samozrejme, záujmy detí sa menia vekom. Iné očakávania od táborového programu má 5-ročný Wačumbáčik, ktorý ide do tábora prvýkrát a iné ostrieľaný teenager, ktorý už roky trávi leto vo Wachumbe so svojou partiou. Naším cieľom je, aby deti vo Wachumbe rástli a dospievali. Práve preto tvoríme našu ponuku táborov tak, aby jednotlivé tábory programovo, so zreteľom na vek, na seba nadväzovali, reflektovali záujmy detí aj očakávania rodičov. Je to plynulá cesta spoznávania a dospievania od 5-ročných detí v denných táboroch až po 19-ročných mladých ľudí v zážitkovom tábore NEXT.

4. Prostredie a lokalita
Nie každý typ programu sa dá zrealizovať v každom zariadení. Iné prostredie potrebujú veľké teenage tábory ako Evolution, iné zase komorné umelecké tábory ako Art či Teatro a určite sa nedá spraviť Aquarelax v areáli bez bazénov alebo Tatry Relax mimo Vysokých Tatier. Starostlivo vyberáme lokality po celom Slovensku, ktoré spĺňajú požiadavky programu - pekné prírodné okolie a ubytovanie. Hotelové a penziónové ubytovanie s kúpeľňou na izbách je už viac menej štandart, (okrem teenagerských taborov, kde sa typovo viac hodia chatky), ktorý u nás môžete očakávať. 

5. Cena tábora.
Cena tábora je určite jedným z rozhodujúcich faktorov pri výbere tábora. Rovnako ako je široká ponuka táborov, je aj cenové rozpetie. O to väčší pozor si treba dávať a dobre porovnávať jednotlivé tábory. Lákavé ceny môžu ísť práve na úkor kvality programu, štandardu ubytovania alebo sa výsledná cena môže ešte navýšiť o príplatky za výlety. Naše tábory robíme formou All Inclusive, kedy cena zahŕňa už všetky vstupy na výlety a doplnkové atrakcie a tiež aj táborové tričko. Koncovú cenu môže ovplyvniť aj celkový charakter tábora, či sa jedná o tábor s obmedzeným počtom detí a špeciálnym programom ako napríklad Robotic, Pura Natura, Horses, alebo masovejšie tábory univerzálneho charakteru, ďalej koľko animátorov organizátor ráta na pobyt (čo má vplyv na bezpečnosť a starostlivosť) alebo materiálové zabezpečenie tábora. Uvedomujeme si, že letný tábor nemusí byť vždy zanedbateľná položka v rodinnom rozpočte a práve preto, ako jediný na Slovensku, ponúkame možnosť platby na viac splátokod 50€/ mesačne.

6. Odporúčanie a referencie
Určite máte vo svojom okolí známych, ktorí majú už overené kvalitné tábory, rovnako ako aj deti majú kamarátov, ktorí sa do overených táborov roky vracajú. Taktiež, ak zvažujete konkrétny tábor, môžete si naň nájsť referencie na rôznych rodičovských blogoch a forách. Tieto názory a odporúčania určite dobre zvážte, no nebojte sa vyskúšať aj niečo nové. Za 10 rokov našej existencie sa môžeme pochváliť veľkou komunitou spokojných rodičov a detí, ktorí nám robia asi najlepšiu reklamu. Samozrejme, nie každému môže náš štýl akčných a programom nabitých táborov vyhovovať a nie každého očakávania môžeme na 100% naplniť. Tak ako nás pozitívne feedbacky tešia, rovnáko nás tie negatívnejšie posúvajú ďalej. Nič neberieme na ľahkú váhu a pripomienky, ktoré dokážeme ovplyvniť, nám pomáhajú každoročne vylepšovať naše tábory. Názory Wachumba rodičov aj detí, si môžete prečítať tu.

Pozrite sa aktuálnu ponuku letných táborov.

Zistiť viac