Späť na blog

Prvý letný tábor je pre deti veľká vec. Ako správne vybrať?

Čo by ste mali zvážiť a vedieť ak sa rozhodujete pre prvý letný tábor. Rady a tipy pre rodičov.

  • 17.06.2021
  • 3065

Čo by ste mali zvážiť a vedieť ak sa rozhodujete pre prvý letný tábor. Rady a tipy pre rodičov.

Deti sa konečne môžu tešiť na normálne leto, ktoré si po mesiacoch obmedzení zaslúžia! Tí najmenší do 10 rokov môžu ísť do táborov aj bez testov a tak možno aj Vy rozmýšľate nad výberom vhodného tábora, prípadne dokonca prvého letného tábora pre svoje deti.

V tomto blogu Vám pomôžeme zodpovedať otázky, či už nastal pre vás ten správny čas na prvý letný tábor, ako naň svoje dieťa pripraviť, ako vybrať ten správny tábor. V druhej časti Vám tiež priblížime ako vyzerajú/prebiehajú naše letné tábory vhodné pre najmenších.

Aké sú tie dôvody, kvôli ktorým premýšľate o tábore pre Vaše dieťa?
Táborový svet je úžasným miestom, kde deti môžu zažívať nové dobrodružstvá, ponoriť sa do príbehu, rozvíjať svoj talent, šport, hrať sa, spoznať lepšie samých seba, nájsť nových priateľov a pod., no k tomu je potrebné, aby sa cítili bezpečne a slobodne, aby rozhodnutie ísť do tábora bolo ich vlastným.
Nemali by mať pocit, že ich potrebujete niekam odložiť, zmeniť či niečomu naučiť. Ak je Vaše dieťa bojazlivé, úzkostlivé, a odmieta tráviť čas bez Vás v neznámom prostredí, príp. trpí, ak je k tomu nútené, voľbou poslať ho do tábora, aby sa osamostatnilo a nadobudlo sebavedomie mu skôr ublížite. Vtedy je lepšie hľadať iné alternatívy ako napríklad, denný tábor, aby malo istotu, že ho máte radi také, aké je, vrátite sa poň a bude môcť zaspávať vo svojom známom prostredí.

Zamyslieť sa nad vlastnými motívmi či potrebami a odlíšiť ich od motívov a potrieb svojich detí môže byť veľmi užitočné. Spýtajte sa na ich názor skôr, než ich prihlásite, spoločne hľadajte možnosti trávenia prázdnin tak, aby ste boli všetci spokojní.

Je moje dieťa pripravené na pobyt v tábore?
Ak Vaše dieťa rado trávi čas mimo známeho domáceho prostredia, ľahko nadväzuje kontakt s deťmi i dospelými, má pozitívne skúsenosti s prespaním mimo domu aj bez Vašej prítomnosti a pod., je veľmi pravdepodobné, že pobyt v tábore je pre neho výbornou alternatívou. No i v prípade, že ešte nemalo príležitosť prespať mimo domu, nie je vysloveným extrovertom, potrebuje ešte pomôcť pri niektorých činnostiach..., no Vy ako rodič cítite, že pobyt v tábore pri dobrom prístupe animátorov zvládne a užije si ho, rozhodne to vyskúšajte. Vek dieťaťa pritom nie je rozhodujúci, veľa detí, zvláda svoj prvý pobyt v tábore nad očakávania, častokrát dokonca lepšie ako sami rodičia. Dôležité ale je, aby rozhodnutie ísť do tábora vnímalo aj Vaše dieťa ako svoje vlastné, aby nemalo pocit, že ste rozhodli miesto neho.

Je dobré, keď sa dopredu rozprávate o možnosti strávenia času v tábore, pohovoríte si o tom, čo dobré mu tábor môže priniesť, na čo sa naopak treba pripraviť, dáte mu priestor na vyjadrenie prípadných obáv, dohodnete sa na spôsobe kontaktu s Vami, ak to bude potrebné. Vopred mu ukážete fotografie ubytovania, okolia, animátorov a pod. Pre niektoré deti je napr. ľahšie ísť do tábora po prvýkrát so svojím starším súrodencom alebo kamarátom.

Čo viem o organizácii a tíme ľudí, ktorým chcem zveriť svoje dieťa?
Obvzlášť v dnešnej dobe, je dobré sa spoľahnúť na známeho a overeného organizátora, ktorý dokáže zabezpečiť náročné hygienické opatrenia, garantovať refundácie v prípade zhoršenej pandemickej situácie a má dostatočné zázemie školených a akreditovaných animátorov. Pokojne kontaktujte cestovnú kanceláriu, ktorá organizuje tábor, do ktorého by ste radi svoje dieťa poslali. Popýtajte sa na všetko, čo Vás zaujíma, preberte svoje obavy či pochybnosti, získajte potrebné informácie, hľadajte referencie. Vypýtajte si číslo na hlavného vedúceho, ktorý za Vaše dieťa bude zodpovedný, ak cítite potrebu spoznať ho dopredu. Pamätajte na to, že čím menší je Váš strach, tým spokojnejšie bude Vaše dieťa.

Ako vybrať najlepší tábor pre moje dieťa?
Ponuka detských táborov je v dnešnej dobe už veľmi široká. Vybrať si môžete napr. jazykový, športový, zážitkový či umelecký i s veľmi špecifickým zameraním (floorballplávanie, lego, tanec, turistika, veda …). Nechajte Vaše dieťa, aby si samo zvolilo, do akého tábora by chcelo ísť, prípadne sa dohodlo aj s kamarátmi. Ponúknite mu možnosti, preberte s ním rôzne alternatívy, no konečné rozhodnutie nechajte na ňom.

Ako prebiehajú Wachumba tábory pre mladšie deti? Odpovednáme na najčastejšie otázky rodičov.

Ako dlhší pobyt bez rodičov zvládajú najmenší Wačumbáčikovia?
Tí najmenší väčšinou najviac prekvapia. :) Často sa nám stáva, že 5-ročné deti zvládajú pobyt v tábore bez problémov a rodičia im ani nestihnú chýbať. Trošku starším deťom, zvlášť ak neboli zvyknuté tráviť čas i bez rodičov, môže byť naopak v tábore smutno. No na to sme tam my, aby sme Vášmu dieťatku pomohli zvládnuť i takéto chvíle. Určite pomôže, keď ide do tábora napríklad s kamarátmi, súrodencami, pribalí si obľúbenú hračku, alebo fotku rodičov.

Koľko vedúcich je v tábore (resp. koľko Wačumbáčikov je na jedného vedúceho)?
Vo tábore pre úplne najmenších Wačumbáčik má jeden vedúci na starosti max. 5-6 detí, aby sme sa mohli deťom viac venovať individuálne a každému pomáhať práve s tým, čo potrebuje. V táboroch pre o čosi staršie deti je na jedného vedúceho cca 7-8 detí. Žiadna iná CK nemá takýto ”štedrý” pomer detí/vedúcich, čo sa samozrejme odzrkaďluje aj na kvalite programu a starostlivosti.

Aká je starostlivosť o deti, na čo všetko animátori dávajú pozor?
Chceme, aby o deti bolo postarané vo všetkých stránkach. Pre nás je samozrejmosťou pomáhať deťom pri jedle či sprchovaní, natierať ich opaľovacím krémom i nastriekať repelentom, chystať oblečenie na ďalší deň, odkladať špinavé prádlo či niečo oprať, ak treba. Deťom pripomíname, aby si čistili zúbky, dostatočne pili a nosili šiltovky, čistíme alebo krájame im ovocie (ak nie sú zvyknuté jesť napr. jabĺčko celé), dievčatkám češeme a zapletáme vlasy, pred spaním deťom čítame rozprávky…

Pred každým táborom rodičov prosíme, aby nám svoje dieťa trošku priblížili, pomohli nám ho spoznať skôr, než k nám príde, aby sme vedeli, na čo dávať pozor. Veľmi nám pomáhajú informácie ako napr., že Vaše dieťa nikdy nebolo dlhšie bez Vás, nevie prehrávať, je veľmi citlivé, treba ho trošku nútiť jesť alebo naopak nenútiť vôbec, bojí sa tmy a potrebuje zaspávať pri lampičke, nesmie sa ponárať, má alergiu, bojí sa pavúkov...Čím viac nám poviete, tým lepšie budeme môcť pripraviť i vedúcich, ktorí budú mať Vaše deti na starosti.

Ako je to, keď Wačumbáčik potrebuje cez obed spať? (platí pre najmenšie deti 5-6 rokov)
Ak je Vaše dieťa zvyknuté popoludní spávať, vedúci, ktorý ho má na starosti ho po obede prezlečie a uloží. Opäť záleží na dohode s Vami.Staršie deti (6-9) rokov majú po obede “siestu”, oddychový program, ktorá trávia v kľude s vedúcim pri rôznych pohodových aktivitách a hrách, tak aby si primerane oddýchli.

Ako vyzerá typický denný program tábora?
Deň začíname budíčkom a rannou hygienou, pokým nás nezvolá zvolávačka. Po nej sa rozhýbeme sa pri rozcvičke, tančeku, či krátkej hre na prebudenie a už sa tešíme na raňajky. Po nich sa pustíme do upratovania izbičiek. Potom nás čaká tématický program podľa typu tábora, desiata, dopoludňajšia hra, obed, siesta, tématický program, olovrant, popoludňajšia hra, večera a večerný snem, po ktorom si zaspievame anglickú pesničku na dobrú noc a začneme sa chystať do postieľok. Hry, aktivity a tvorivé dielne počas každého dňa sú prepojené súvislou líniou táborového príbehu. Aktivity sú striedané a rozmanité, aby upútali ich pozornosť, mali aj dostatok pohybu, nenudili sa a kadečo zažili.

Budem mať kontakt priamo na vedúcu/vedúceho môjho Wačumbáčika?
Kontakt budete mať na hlavnú vedúcu, ktorá má prehľad o všetkých deťoch v tábore, trávi s nimi čas a vedúcim pomáha i so starostlivosťou o ne.

Ako môžem získať informácie o tom, ako sa má môj Wačumbáčik v tábore?
Keď sme v tábore, rodičia častejšie volajú na mobil hlavnej vedúcej, aby sa informovali, najlepšie počas siesty alebo večerného ukladania sa do postieľok, kedy je i priestor na telefonát priamo s dieťaťom (rodičov často prosíme, aby pokiaľ možno mobil do tábora deťom nedávali, predídeme tým strate alebo pokazeniu telefónu, no najmä tomu, aby sa deti miesto radosti z hier sústredili na to, kedy mamka či ocko zavolá, pomôže im to ľahšie zvládnuť odlúčenie. A predsalen, keby aj telefonát Vaše dieťa rozľútostil, je lepšie, keď sme nablízku a môžeme ho hneď utešiť).

Nižšie sme pre Vás vybrali tábory, v ktorých sa Vašim najmladším dobrodrohum určite zapáči, aj keď budú prvýkrát bez rodičov.

 

Tábory, ktoré vás môžu tiež zaujímať