Späť na blog

Ako budú prebiehať tábory v lete 2021

Odpovede na najčastejšie otázky rodičov a detí, doplnené o náš pohľad a skúsenosti ako najväčšieho organizátora...

  • 27.05.2021
  • 2271

Odpovede na najčastejšie otázky rodičov a detí, doplnené o náš pohľad a skúsenosti ako najväčšieho organizátora táborov.

Všetci sa už nevieme dočkať leta a návratu do normálu. Klesajúce čísla a aj vyjadrenia vedcov nám dávajú veľkú nádej, že prázdniny budú minimálne tak voľné ako v roku 2020, niektorí dokonca hovoria aj o roku 2019.

Na základe skúseností z leta 2020 (naše tábory navštívilo takmer 3 000 detí a nemali sme ani jeden pozitívny prípad), súčasných informácií z COVID automatu a vyjadrení príslušných autorít vám prinášame náš pohľad na priebeh táborov 2021.

Rúška: Minulý rok si deti užívali tábory bez rúšok v exteriéri aj interiéri. Jedinou výnimkou boli výlety a exkurzie, ktoré prebiehali vo vnútri (múzeá, hrady, galérie), prípadne hromadná doprava (kabínková lanovka, vlak). Reálne sa ale jednalo o minimálny čas za celý pobyt a deti si tak mohli užívať zdravé leto v prírode a čerstvý vzduch bez obmedzení.

Meranie teploty pri nástupe do tábora: Rovnako ako minulý rok budeme robiť vstupnú kontrolu tak, ako odporúča RÚVZ - bezkontaktné meranie teploty, cestovateľská anamnéza, rozhovor so zdravotníkom. Tento proces máme z minulého roku maximálne zvládnutý a pri nástupe nebudete mať pocit žiadneho zdržania alebo obmedzenia.

Zdravotnícka dokumentácia a zodpovedná byrokracia: Každý účastník tábora musí mať vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti a potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od lekára (potvrdenie od lekára sa nevzťahuje pre denné tábory). Uvedomujeme si, že získať potvrdenie od doktora môže byť časovo náročnejšie a pre mnohých rodičov je to len byrokracia navyše, avšak táto povinnosť je daná zákonom o zotavovacích podujatiach a je kontrolovaná RÚVZ (obzvlášť prísnejšie v dobe pandémie). Každý zodpovedný organizátor tieto pravidlá rešpektuje a dodržiava, v konečnom dôsledku ide o ochranu detí a ich zdravia.

Návštevy v tábore a cudzie osoby v areáli: Osobám, ktoré nie sú ubytovené/klientami v zariadení alebo pracovníkom zariadenia, bude zamedzený prístup mimo verejných priestranstiev a časti areálu.

Ubytovanie a kapacity: Nakoľko väčšinou robíme komornejšie a špecializované tábory s nižším počtom účastníkov, obmedzená kapacita podujatí sa nás nijako nedotkla ani minulý rok. Ubytovacie zariadenia budú pravidelne vetrané, denne upratované a dezinfikované.

Program tábora a výlety: Program upravujeme tak, aby deti trávili čo najviac času na čerstvom vzduchu. Už teraz máme pre každý tábor naplánované viaceré varianty výletov, aby sme vedeli pružne a flexibilne reagovať na aktuálnu situáciu.

Zdravotná starostlivosť a informovanosť rodičov: Naši zdravotníci sú kvalifikovaní odborníci, ktorí už majú svoje skúsenosti s COVIDom a prevenciou, taktiež aj z táborov počas pandémie. Pravidelne monitorujú zdravotný stav detí, vedú zdravotnícke záznamy a keď treba, intenzívne komunikujú s rodičmi. Tu tiež treba dodať, že každý náš tábor je nahlasovaný príslušnému úradu RÚVZ a v tejto dobe aj prísne kontrolovaný.

Čo ak sa tábor predsa len nebude môcť organizovať?  V prípade, že sa epidemiologická situácia natoľko zhorší, že v danom okrese sa nebude môcť tábor organizovať, pokúsime sa nájsť náhradný areál v okrese, kde to možné bude. Ak zmena nebude možná, alebo s ňou nebudete súhlasiť, garantujeme vrátenie peňazí do 24 hodín. Žiadne vouchre ani čakanie.

Aktuálnu situáciu stále monitorujeme. Sme v neustálom kontakte s našimi strediskami ako aj s Úradom verejného zdravotníctva SR. Meniacim podmienkam sa flexibilne prispôsobujeme a plánované opatrenia budeme upravovať/dopĺňať podľa aktuálnej situácie. V prípade otázok sa môžete na nás kedykoľvek obrátiť, radi vám odpovieme.

Veríme, že aj tieto prázdniny dokážeme dopriať deťom pocit normálneho leta bez výrazných obmedzení v bezpečnom a zdravom horskom prostredí. Pozrite si našu ponuku táborov. Voľné miesta sa rýchlo míňajú.

Celá ponuka letných táborov

Zistiť viac
 

Tábory, ktoré vás môžu tiež zaujímať