Späť na blog

Na čo nezabudnúť pred nástupom do školy v prírode

  • 20.03.2020
  • 6149

1. Hygiena (trošku byrokracie na začiatok, ale nič strašné, so všetkým Vám pomôžeme :) ) 

Škola ako vysielajúca organizácia má povinnosť nahlásiť školu v prírode/lyžiarsky kurz najneskôr 30 dní pred začiatkom pobytu na príslušný úrad regionálneho zdravotníctva. Jedná sa o rutinný jednoduchý úkon, ktorý Vám rýchlo pomôžeme vybaviť. Stačí si len stiahnuť  nasledovné tlačivo, doplniť potrebné údaje a zaslať ho pod hlavičkou školy na adresu príslušného úradu regionálneho zdravotníctva. Ako príloha sa posiela aj doklad o spôsobilosti zdravotníka (ak máte zdravotníka od nás, doklad Vám pošleme) a kópiu zriaďovacej listiny školy. Tu si môžete stiahnuť vzor tlačiva a tu nájdete správnu adresu na ktorú treba tlačivo poslať.

2. Zabezpečenie dopravy do školy v prírode alebo na lyžiarsky kurz

Pri posudzovaní lokalít je jeden z najkľúčovejších faktorov vzdialenosť a dostupnosť, nakoľko cena dopravy je dosť veľká položka pri plánovaní rozpočtu školy v prírode. No nemusí to byť vždy tak! Nenechajte sa odradiť väčšou vzdialenosťou a skorej si skúste cestu čo najefektívnejšie naplánovať. Ako sme už spomínali vyššie, snažiť sa naplniť všetky miesta v autobuse, skúsiť sa spojiť s inou triedou/školou alebo zvážiť aj iné možnosti dopravy. Žiaci majú vlaky zadarmo, tak prečo to nevyužiť! Čudovali by ste sa, ku koľkým strediskám sa dá skombinovať cesta aj vlakom a koľko tým viete ušetriť. Napríklad, ak by ste si vybrali školu v prírode v Turci (Gader, Bartoška), tak sa viete pohodlne dopraviť vlakom do Vrútok a odtiaľ pristaveným autobusom len cca 20 min. priamo do strediska. Rovnako sa dá takto dopraviť do Vrátnej, Čičmian, Súľova (vlak do Žiliny), Oravy (vlak do Kraľovian), Vysokých Tatier (vlak do Popradu), Španej Doliny (vlak do Banskej Bystrice), Bezovca (vlak do Piešťan) alebo do Bojníc (vlak do Prievidze).

4. Nahlásiť čas príchodu do strediska

Nezabudnite si dopredu spraviť časový rozvrh školy v prírode/lyžiarskeho kurzu. Dôležitý je najmä čas príchodu (či začínate obedom, alebo večerou) a podľa toho Vám bude prispôsobená stravná jednotka aj v posledný deň. Štandardne školy začínajú pobyt obedom a končia desiatou tak, aby prebehla celá stravná jednotka. Samozrejme, nie je problém si doplniť pobyt o extra obed na konci alebo začiatku pobytu. Ak ste menšia skupinka a viete, že nebudete v stredisku sami, je potrebné dopredu nahlásiť aj ideálny čas stravovania sa, aby ste si neprekážali s druhou skupinou.

5. Naplánovať si výlety už predom

Vhodná lokalita pre školu v prírode neznamená len ideálna vzdialenosť a dobré vybavenie. Pozrite sa aj na širšie okolie a možnosti, ktoré Vám ponúka. Aké sú tam možnosti na výlety, pamiatky a zaujímavosti, čo deti môžu zažiť/vidieť počas školy v prírode? Naplánujte si už dopredu výlety a vychádzky, nakoľko to môže v konečnom dôsledku zase o niečo navýšiť celkový rozpočet školy v prírode. Sú strediská, kde máte čo objavovať celých 5 dní aj bez extra cesty autobusom (Bojnice, Špania Dolina, Čičmany, Vysoké Tatry) a sú strediská, ktoré sú izolovanejšie, no pre spestrenie školy v prírode už potrebujete autobus. Všetko má svoje výhody i nevýhody, záleží to od Vašich očakávaní. Pri všetkých našich strediskách nájdete už priamo v ponuke možnosti na výlety a tie najlepšie z nich sme pre Vás už naplánovali my v rámci programu Wachumba Benefit.

5. Zdravotnícke veci 

Potrebujete mať so sebou doklad o zdravotnej spôsobilosti zdravotníka, ktorý ste predtým už posielali na regionálny úrad verjného zdravotníctva ( v prírpade, že máte zdravontíka od nás, bude mať diplom so sebou). Od detí potrebujete potvrdenia o bezinfekčnosti a čestné vyhlásenia rodičov, ktorých vzor môžete nájsť tu. Taktiež nám nezabudnite náhlásiť rôzne zdravotné obmedzenia detí a špeciálne diéty (bezlepkovú, bezlaktózovú, prípadne alergie).

5. Poistenie 

Pred nástupom na pobyt doporučujeme žiakom zabezpečiť aj cestovné positenie. V prípade, že ho nemáte zebezpečené zo strany školy, môžete využiť aj naše cestovné poistenie. Viac o poistení cez CK Wachumba.

5. Peniaze 

O tom ako si zabezpečiť štátny príspevok na lyžiarsky kurz alebo školu v prírode, sme už písali. V tomto článku nájdete presný návod, ako pri žiadosti postupovať. V prípade, že  celková suma za školu v prírode/lyžiarsky kurz na žiaka je vyššia ako suma štátneho príspevku, je potrebné vyzbierať doplatky od rodičov ešte pred nástupom na pobyt. Taktiež doporučujeme informovať rodičov, aby dali deťom na pobyt menšie vreckové.

Ak si vďaka tomuto článku vyberiete niečo z našej ponuky, budeme veľmi radi. Možnože svoju ideálnu školu v prírode nájdete niekde ine, hlavne nech ste Vy a Vaši žiaci spokojní. Nás tešía, že sme k tomu mohli aspoň troškou prispieť aj my.

Unity, Respect, Wachumba!

Pozrite sa aktuálnu ponuku škôl v prírode.

Zistiť viac
 

Podobné pobyty