Späť na blog

Čo je dôležité pri výbere školy v prírode, na čo si dať pozor a na čo rozhodne nezabudnúť

Ponuka škôl v prírode je dnes veľmi široká a s príchodom štátnych dotácií sa tieto školské pobyty pre žiakov stali...

  • 20.03.2020
  • 2375

Ponuka škôl v prírode je dnes veľmi široká a s príchodom štátnych dotácií sa tieto školské pobyty pre žiakov stali ešte populárnejšie. V tomto blogu Vám chceme čo najlepšie poradiť a dať do pozornosti faktory, na ktoré by ste pri výbere školy v prírode určite nemali zabudnúť.

1.Termín(kedy rezervovať a kedy sa vybrať do školy v prírode) 

Ideálny čas na rezervovanie školy v prírode je začiatok školského roka, prípadne počas jesene. Väčšina cestovných kancelárií ponúka v tomto období first moment zľavy v rôznych výškach (u nás je to 10€/žiak do 31.11), a takisto je v tomto období najširšia ponuka voľných stredísk a termínov. Najobľúbenejšie termíny pre školy v prírode sú v mesiaci jún a v druhej polovici mája. No treba povedať, že tieto termíny bývajú o čosi drahšie a sú ako prvé vypredané. Preto ak Vám nevadí ísť do školy v prírode už začiatkom mája, prípadne v apríli, máte veľkú šancu nájsť výhodnú cenovú ponuku a voľné kapacity, aj pri neskoršej rezervácií. Ak zmeškáte first moment ponuku, kľudne si počkajte a máte veľku šancu, že cestovky prídu aj s last moment ponukami na doplnenie týchto termínov. Samotnou kategóriou sú jesenné školy v prírode, v mesiacoch september-október, kde často nájdete ceny aj o 20€/žiak nižšie, oproti júnovým termínom.

2. Kapacita strediska

Kapacita strediska je často kľúčová požiadavka. Príde Vám to ako samozrejmosť, no čudovali by ste sa, ako často môže prísť k nedorozumeniam. :) Ideálne je, keď má stredisko kapacitu podľa miest v autobuse (od 50, do 100), lebo keď efektívne naplníte celý autobus, výrazne sa Vám tým zníži cena dopravy. Častá chyba pri posudzovaní kapacity strediska je, že učitelia zabudnú k počtu žiakov prírátať seba ako doprovod, zdravotníka, animátorov a nechať aj menšiu rezervu na rozdelenie dievčatá/chlapci a izbu pre izolačku. Strediská s kapacitou na jeden autobus máme napríklad v populárnom Turci,(Gader a Bartoška) Bezovci, na Santovke a v Čičmanoch. Veľké skupiny (až do 100 žiakov) sa zmestia do zariadení na Orave, vo Vrátnej alebo vo Vysokých Tatrách. Menším triednym kolektívom doporučujeme pozerať menšie strediská, kde sa nebudú spájať a svoj denný režim prispôsobovať väčším skupinám. V našej ponuke je to napríklad škola v prírode v Bojniciach, na Súľove alebo v Španej Doline.

3. Doprava a lokalita

Pri posudzovaní lokalít je jeden z najkľúčovejších faktorov vzialenosť a dostupnosť, nakoľko cena dopravy je dosť veľká položka pri plánovaní rozpočtu školy v prírode. No nemusí to byť vždy tak! Nenechajte sa odradiť väčšou vzdialenosťou a skorej si skúste cestu čo najefektívnejšie naplánovať. Ako sme už spomínali vyžšie, snažiť sa naplniť všetky miesta v autobuse, skúsiť sa spojiť s inou triedou/školou alebo zvážiť aj iné možnosti dopravy. Žiaci majú vlaky zadarmo, tak prečo to nevyužiť! Čudovali by ste sa, ku koľkým strediskám sa dá skombinovať cesta aj vlakom a koľko tým viete ušetriť. Napríklad ak by ste si vybrali školu v prírode v Turci (Gader, Bartoška), tak sa viete pohodlne dopraviť vlakom do Vrútok a odtiaľ pristaveným autobusom len cca 20 min. priamo do strediska. Rovnako sa dá takto dopraviť do Vrátnej, Čičmian, Súľova (vlak do Žiliny), Oravy (vlak do Kraľovian), Vysokých Tatier (vlak do Popradu), Španej Doliny (vlak do Banskej Bystrice), Bezovca (vlak do Piešťan) alebo do Bojníc (vlak priamo do Bojníc).

4. Vybavenie strediska a štandard ubytovania

Všetky strediská pre školy v prírode ponúkajú viac-menej štandardné zázemie. Izby s vlastným sociálnym zariadením, spoločenské priestory, jedáleň, okolie na hry sú už samozrejmosťou. No pri detailnejšom porovnávaní cenových ponúk sa určite objavia rozdiely, ktoré môžu byť dôležité pre Vašu školu v prírode. Je celý areál oplotený pre bezpečnosť detí (Bezovec, Vysoké Tatry)? Aké má vnútorné priestory v prípade zlého počasia (napr. telcovična v Čičmanoch)? Aké sú športové možnosti v areáli (napr. multifunkčné ihriská a bazén vo Vysokých Tatrách, lanová dráha na Orave)? Taktiež môže byť veľký rozdiel v štadarde ubytovania (2-3 lôžkové izby s vlastným sociálnym zariadením nie je všade rovnaké).

5. Možnosti v okolí a výlety

Vhodná lokalita pre školu v prírode neznamená len ideálna vzdialenosť a dobré vybavenie. Pozrite sa aj na širšie okolie a možnosti, ktoré Vám ponúka. Aké sú tam možnosti na výlety, pamiatky a zaujímavosti, čo detí môžu zažiť/vidieť počas školy v prírode? Naplánujte si už dopredu výlety a vychádzky, nakoľko to môže v konečnom dôsledku zase o niečo navýšiť celkový rozpočet školy v prírode. Sú strediská, kde máte čo objavovať celých 5 dní aj bez extra cesty autobusom (Bojnice, Špania Dolina, Čičmany, Vysoké Tatry) a sú strediská, ktoré sú izolovanejšie, no pre spestrenie školy v prírode už potrebujete autobus. Všetko má svoje výhody i nevýhody, preto záleží od Vašich očakávaní. Pri všetkých našich strediskách nájdete už priamo v ponuke možnosti na výlety a tie najlepšie z nich sme pre Vás už naplánovali my vrámci programu Wachumba Benefit.

Ak si vďaka tomuto článku vyberiete niečo z našej ponuky, budeme veľmi radi. Možnože svoju ideálnu školu v prírode nájdete niekde ine, hlavne nech ste Vy a Vaši žiaci spokojní. Nás teší že sme k tomu mohli aspoň troškou prispieť aj my.

Unity, Respect, Wachumba!

Pozrite sa aktuálnu ponuku škôl v prírode.

Zistiť viac