Späť na blog

14 dňové tábory - aké sú výhody dlhších táborov?

14 je viac ako 7, aj viac ako 8, aj viac ako 10. Aké sú výhody 14 dňových táborov? V čom sú pre deti aj pre rodičov...

  • 15.04.2024
  • 502

14 je viac ako 7, aj viac ako 8, aj viac ako 10. Aké sú výhody 14 dňových táborov? V čom sú pre deti aj pre rodičov lepšie? Prečo ich robíme ako jediný organizátor? Prečítajte si blog, ktorý možno presvedčí aj Vás, že 14 dní ponúka vo všetkých smeroch viac ako 7, 8, či 10 dní.

14 (a niekedy aj viac dňové tábory) boli kedysi úplne bežné. Veď si len spomeňte na svoje detstvo a pionierske tábory, ktoré často trvali aj 3 týždne. Jasné, doba je teraz úplne iná, všetko sa zrýchľuje, menia sa potreby a očakávania detí i rodičov, a aj plánovanie letných prázdnin vyzerá inak. To všetko spôsobilo, že 14 dňové tábory postupne vymizli z trhu a zo všetkých organizátorov, ich ponúkame už len my, prípadne skauti.

Na základe nášho viac ako 17 ročného know-how so zážitkovou pedagogikou a práce s deťmi, sme vybrali tie najvýraznejšie benefity 14 dňových táborov, ktoré žiadny kratší tábor nedokáže vykompenzovať.

1. Viac času na aklimatizáciu a budovanie vzťahov
Práve čas je najväčší benefit 14-dňových táborov. Vidíme to pri každom tábore, prvé 2-3 dni sa deti a vedúci navzájom oťukávajú, spoznávajú, začínajú si budovať vzájomnú dôveru a hlbšie vzťahy. Potom čas naberie krídla, 4 až 7/8 dní ubehnú ako voda a je tu lúčenie. Koľkokrát už naši animátori a určite aj Vy počuli vetu “ja by som tu ešte ostal” alebo “v tom najlepšom musíme ísť domov”. 14 dní je dostatok času, aby prešiel celý proces skupinovej dynamiky, vytvorili sa pevné kamarátstva, väzby a dôvera detí medzi sebou aj medzi deťmi a animátormi. Po úvodných 2-3 dňoch začne fungovať vzájomná UNITY, RESPECT a táborový program môže nabrať grády s vedomím, že nebude useknutý už o pár dní.

2. Hlbšie a silnejšie vzťahy, väčšia dôvera
14 dní je dostatok času, aby sa deti aj vedúci hlbšie spoznali. Aj tie introvertnejšie povahy sa začnú postupne otvárať, budovať si sociálne väzby. Vedúci majú viac príležitostí získať si detskú dôveru, pozornosť, stať sa nielen ich animátormi, ale dôverníkmi, poradcami. Venovať im to najdôležitejšie - čas a pozornosť. Nie je náhoda, že práve v 14 dňových táboroch vznikajú priateľstvá, ktoré široko presahujú leto a časový horizont prázdnin. Deti sú spolu v kontakte počas celého roka, vracajú sa ako partia na tábor a je bežné, že priateľstvá z takýchto táborov pretrvávajú až do dospelosti.

3. Samostatnosť, sebavedomie a sebahodnota
Počas dlhšieho času mimo domova, bez rodičov, sa deti stávajú samostatnejšie, naberajú zdravé sebavedomie, začínajú si viac uvedomovať vlastnú sebahodnotu, zisťujú, čo všetko už dokážu zvládnuť sami - bez rodičov. Učia sa zvykať si na nový režim, prijímať a rešpektovať pravidlá komunity, v ktorej sa ocitli a budú v nej nejaký čas žiť. Sú tak pripravenejšie na ďalšiu cestu životom a nové míľníky osamostatnovania sa - či už je to dlhší pobyt v zahraničí alebo internát.

4. Prepracovanejší program, ktorý si deti viac užijú
14 dní dáva vedúcim oveľa viac času rozvinúť program po dejovej a obsahovej línii. Program je tak prepracovanejší, hlbší, deti sú viac vtiahnuté do deja, vzniká silnejšia táborová atmosféra. Viac času znamená viac zážitkov, hier, aktivít, atrakcií a výletov, ako v akomkoľvek inom kratšom tábore. Nie je náhoda, že práve pri 14 dňových táboroch sa stáva najčastejšie, že rodičia naháňajú deti, aby im zavolali a nie naopak :). Deti sú naplno ponorené v príbehu, vlastnej prázdninovej realite si užívajú každý deň. Roky skúseností nám dávajú za pravdu, že práve 14-dňové tábory zanechávajú v deťoch najsilnejší dojem a najintezívnejšie spomienky.

5. Silnejší digitálny detox
Koľkokrát za týždeň ako rodičia napomínate deti: “neseď toľko pred tou telkou, nečum stále do toho mobilu”. 14 dní v prírode je dostatok času, aby si deti oddýchli od bežného režimu aj svojich digitálnych návykov. Namiesto TV budú sledovať táborák, či západ slnka a namiesto chatovania, budú dlho do noci kecať so spolubývajúcimi. Za 14 dní si dostatočne zvyknú na nový režim, nový táborový svet a budú si užívať leto naplno aj bez online sveta.

6. Skúseností a referencie od detí
Kto raz vyskúšal 14 dňový tábor, tak vie, že žiaden kratší ho nedokáže nahradiť (v zmysle atmosféry a intezity zážitku). Koľko krát sme už od detí počuli (a určite už aj vy): “škoda, že už tábor končí” alebo “ešte by som tu ostal”, či “keby tábor trval aspoň 2 týždne”. Nevravíme, že pri 8 dňovom sa to nedeje :), len v oveľa menšej miere. Pocit, že niečo končí predčasne, že ešte tu ostali pocity, zážitky, ktoré treba precítiť a vychutnať až do konca, sú oveľa menej intezívne ako pri kratších táboroch. Je to podobné ako pri letných dovolenkách. Keď je naozaj dobrá, plná zážitkov, tak po týždni si poviete, že “ešte by som tu ostal”, ale po 10 až 14 dňoch zhodnotíte, že je to tak akurát.

7. Dlhší oddych aj pre rodičov
14 dňový tábor dá aj rodičom viac času na svoj program, vediac, že o deti je dobre postarané, užívajú si leto v bezpečnom a podnetnom prostredí, naberajú zážitky a skúsenosti, ktoré im dajú do života náskok. Mamy, otcovia, nemajte výčitky z lákavej predstavy, že na 14 dní nemusíte okolo detí nič, je im ešte lepšie ako doma :D

8. Cena
Možno vás tento argument prekvapí, veď 14 dňové tábory nemôžu byť lacnejšie ako 7 či 8 dňové, a ani nie sú. Keď si porovnáte ale cenu na deň, tak zistíte, že 14 dňové tábory sú práve tie najlacnejšie a ponúkajú najlepší pomer ceny a služieb. 14 dňový tábor Fantasycenu za deň 35€, alebo 14-dňové Evolution 38€. Porovnajte si to s cenami na deň iných, kratších táborov, s rovnakým štandardom služieb a uvidíte.

14 dňové tábory v našej ponuke:

Pozrite sa celú ponuku letných táborov 2024

Zistiť viac