Späť na blog

Prečo sú školy v prírode užitočné a dôležité - v roku 2022 ešte viac.

Prečo je účasť na škole v prírode vítanou zmenou v tomto období? Aký význam má učasť na škole v prírode pri budovaní...

  • 02.03.2022
  • 2570

Prečo je účasť na škole v prírode vítanou zmenou v tomto období? Aký význam má učasť na škole v prírode pri budovaní kolektívu? Čím môžu školy v prírode pomôcť deťom aj učiteľom k návratu do normálu?

Škola v prírode je dôležitá súčasť vzdelávacieho programu. Deti majú možnosť sa odreagovať od zabehnutých stereotypov a získať nové impulzy a zážitky, ku ktorým sa počas pandémie dostávali len ťažšie. Navyše v dnešnej dobe predstavuje aj určitý návrat k normálnosti, ktorý stále odoláva pandemickému chaosu. Voľný čas je vyplnený ako učením sa, tak aj pobytom na čerstvom vzduchu a množstvom pohybových a edukatívnych aktivít. A v neposlednom rade prináša rozvoj žiaka a najmä utužovanie vzťahov v kolektíve, ktorý je nesmierne dôležitý aj na neskoršie budovanie úlohy dieťaťa v spoločnosti ako takej a tiež aj kľúčových kompetencií (napr. tímovosť, komunikatívnosť, kooperácia a kritické myslenie).

A práve toto, budovanie kolektívu, môže byť v súčasnosti problém. Naši žiaci už približne dva roky fungujú v "núdzovom režime," kde sú striedavo doma, chvíľu v škole, potom v karanténe a následne pri online vyučovaní. Kontakty sú častokrát obmedzené len na rodičov a súrodencov s dlhými prestávkami v rámci vlastného kolektívu rovesníkov. Tak potrebný spoločenský kontakt je posledné dva roky značne utlmený a online sociálne siete ho určite dostatočne nenahradia. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký dopad môže mať takáto sociálna izolácia na vývin a adaptáciu dieťaťa?

Škola v prírode je v tomto období určite vítaným a potrebným prvkom, ktorý deťom pomôže k zdravému vývoju. Sterilné prostredie vymenia za krásnu horskú lokalitu. Získajú nové, pestré impulzy a dostanú príležitosť stráviť hodnotný čas so svojimi rovesníkmi, stmeliť sa s kolektívom, nájsť si v ňom svoju vlastnú rolu. Práve škola v prírode svojim vhodne zvoleným programom, s ktorým ochotne pomôžu aj animátori, správne naladí žiakov na kolektív a učitelia si budú môcť po pandémií opäť nastaviť spoločné pravidlá fungovania v triede. 

Najväčší význam škôl v prírode v roku 2022 vidíme v pomáhaní deťom s návratom do normálu. Škola v prírode vie vytvoriť bezpečné a podnetné prostredie, v ktorom sa deti hrajú a rozvíjajú, spoznávajú a socializujú. Prostredie, v ktorom odbúravajú bloky a zlozvyky spôsobené pandémiou. Prostredie, v ktorom animátor a aj učiteľ nie je pre deti len zabávačom/autoritou, ktorý rozdáva úlohy, ale aj kamarátom, dôverníkom, sprievodcom, vzorom a oporou. Žiaci si tu vytvoria celok, v ktorom si vzájomne pomáhajú, rozvíjajú si svoje sociálne zručnosti a komunikáciu a budujú kamarátstva. Po dlhom čase strávenom viac – menej medzi štyrmi stenami, si decká zaslúžia zmenu prostredia, ktorá aktivuje ich pozornosť a vnímanie, a to je predsa zmyslom školy v prírode.

Využiť štátny príspevok môžete ešte aj na tento rok! Ozvite sa nám a poradíme ako. S organizáciou škôl v prírode máme veľké skúsenosti a aj počas pandémie sme bezpečne odtáborovali či odškolili spolu viac ako 8 000 detí. Ponúkame vám spoľahlivé garancie (vrátenie €, bezplatná zmena termínu...), rokmi overené know-how (potvrdené aj akreditáciou Ministerstva školstva) a výhodné last moment zľavy až 15€/žiak.

Pozrite si celú ponuku škôl v prírode 2022.

Zistiť viac