Späť na blog

Ako vysvetliť deťom potrebu rúšok a motivovať k ich noseniu?

Nikto z rúšok nie je nadšený, ale správnym prístupom môžeme z ich nosenia spraviť menšiu nepríjemnosť

  • 21.10.2020
  • 4173

Nikto z rúšok nie je nadšený, ale správnym prístupom môžeme z ich nosenia spraviť menšiu nepríjemnosť

Už je to pár týždňov čo deti chodia do školy a neodmysliteľnou súčasťou okrem domácich úloh je dodržiavanie epidemiologických nariadení. Nezaobíde sa to bez problémov a jedným z najčastejších, s ktorým sa u detí stretávame ako rodičia tak aj učitelia, je nosenie rúšok. Dôvody prečo je deťom nepríjemné nosiť rúška sú rôzne, či už je im to nepríjemné, nechápu prečo ich musia nosiť, ťažšie sa im rozpráva, nevedia čítať mimiku tváre, zahmlievajú sa im okuliare či pri starších deťoch im to ,,kazí“ image.

No však aj napriek tomu musí byť bezpečnosť na prvom mieste. Myslieť stále na rúška obťažuje aj nás dospelých, no my to pochopíme určite rýchlejšie ako deti, chápeme ich podstatu a aj trpezlivosť máme o niečo väčšiu pri ich nosení.

V prvom rade musíme deťom poriadne vysvetliť na čo rúška slúžia a aká je ich funkcia.

K tomu použijeme napríklad takúto aktivitu pre mladšie deti. Počas nej môžeme viesť otvorenú diskusiu na tému prečo je nosenie rúšok dôležité. A keďže deti najlepšie nadobúdajú informácie cez zážitok, nechajte ich popritom nech si vyberú pravítko a dýchnu naň bez rúška (zarosí sa). To môžete využiť na následne vysvetlenie toho, čo sú to kvapôčky a ako fungujú. Ak na pravítko dýchnu v rúšku, zarosiť by sa nemalo.

 ruska 1

V druhom rade prichádza výber a úprava rúšok.

Dôležitý je aj výber správneho rúška pre deti. Ak chceme aby sa deti cítili pohodlnejšie a zároveň bezpečne je potrebné vyberať také rúška, ktoré obmedzujú deti pri rozprávaní čo najmenej. Priliehavé rúško, ktoré majú priamo na ústach zabezpečí len to, že si ho dajú po pár minútach dolu. Ak zistíte, že deťom rúško nesedí, skúste si ho upraviť. Aj klasické jednorazové rúško sa dá prispôsobiť tak, aby sme pri jeho nosení vytvorili dostatočný priestor pre voľný pohyb úst a tak minimalizovali pocit, že nám v rozprávaní niečo prekáža. Pozrite si tento video návod, ako sa dajú rúška jednoducho upraviť.

Deti, ktoré nosia okuliare im môže byť nosenie rúška nepríjemné aj kvôli zahmlievanie sa okuliarov. Na to existuje zopár jednoduchých trikov ak sa vám zahmlievajú okuliare pri nosení rúška. 

A po tretie, nedovoľte aby rúška zabránili prejavu emócií a nálady.

Až 70% komunikácie tvorí práve tá neverbálna. Často-krát nám práve mimika tváre prezrádza ako sa človek cíti. No a tá teraz ostáva schovaná pod rúškom. Pre učiteľa je veľmi náročné pracovať v triede, kde sa môže iba domnievať ako sa deti práve cítia, či sa smejú, udržujú pozornosť, alebo sú mrzuté, unudené či smutné. Jednou z možností ako tento problém odstrániť je jednoducho si s deťmi vyrobiť zopár emotikonov, ktoré si položia na lavicu a vždy si nechajú na vrchu práve toho, ktorý najlepšie vystihuje ich aktuálnu náladu či emóciu. Tieto kartičky môžu používať počas celého dňa.

emocie v rusku

No a čo sa týka atraktívnosti rúšok. Každý nosíme radi oblečené či obuté to čo sa nám páči a čo máme radi. Existuje nespočetne veľa návodov ako si vytvoriť či pretvoriť vlastné rúško. U detí je dôležité, aby bolo pre nich rúško atraktívne. Pri tých najmenších je veľmi účinný SUPER príbeh, ktorý sa viaže k samotnému rúšku 😊

Ak chceme, aby deti neboli mrzuté pri nosení rúšok je dôležité, aby zistili aké je ich opodstatnenie a eliminovať všetky problémy, ktoré pociťujú pri ich nosení.

Pozrite si celú ponuku škôl v prírode 2021.

Zistiť viac