Späť na blog

"Kedy už skončí táto sprostá choroba? :("

Ako deti prežívajú covid a ako im môžeme pomôcť zvládnuť túto situáciu.

  • 09.02.2021
  • 3040

Ako deti prežívajú covid a ako im môžeme pomôcť zvládnuť túto situáciu.

„Tato, kedy už skončí táto sprostá choroba?” Spýtala sa ma ešte na jeseň moja, inak veľmi introvertná, dcéra. Aj ona už vtedy mala toho dosť. Celé to trvá už veľmi, veľmi dlho. Rodičia podráždenejší, deti izolovanejšie, spoločnosť frustrovanejšia. Ako si ale s tým všetkým majú poradiť deti, keď nás dospelých to stojí extrémne veľa vnútorných síl a sebazaprenia? Môžeme im pomôcť zvládať situáciu, s ktorou si často sami nevieme poradiť?

  • Rozprávajte o tom, ako sa cítia ony, ako sa cítite vy.
    Vysvetlite im situáciu, v akej sa teraz nachádzame, prečo sú opatrenia nevyhnutné, prečo teraz nemôžu ísť na návštevu ku kamarátom alebo k starým rodičom. Deti sú prirodzene zvedavé a vnímavé. Samé vás svojimi otázkami budú viesť týmto rozhovorom. Zo strany rodiča je dôležité, asi aj najťažšie, nájsť si na to čas - nielen vyčleniť čas v priebehu dňa, ale reálne si nájsť priestor medzi svojimi problémami a starosťami. Venovať im 100% seba, celú svoju pozornosť a vnímanie. Deti nepotrebujú zložité odpovede a nie vždy záleží priamo na nich, ako skôr na úprimnom záujme z vašej strany, emočnú blízkosť a tým generovaný pocit bezpečia. Rozhovor s dieťaťom pomáha zorientovať sa v jeho vlastnom prežívaní, pomenovať svoje pocity či príčiny strachu.
  • Pomôžte im zvládnuť sociálnu izoláciu.
    Sociálna izolácia patrí medzi najťažšie dopady pandémie na deti (a samozrejme aj dospelých). Izolácia od kamarátov či širšej rodiny môže viesť k pocitom smútku, opustenosti, hnevu, nudy a napätia. Netreba ani zdôrazňovať, aký to môže mať dlhodobý dopad na vývin detí. Mladšie trpia hlavne kvôli nedostatku podnetov, komunikácie, spoznávanie sveta. U starších je zase výraznejší deficit kamarátov, školského kolektívu, sociálnych väzieb. Ako pomôcť a dodržiavať pri tom všetky opatrenia? Vytvorte si doma pevný denný režim - ten dáva pocit bezpečia, zabraňuje prokrastinácii a približuje normálny život. Deti vedia, kedy čo majú čakať. Kedy je čas na učenie, hru, vychádzku. Rozvrh a pravidelnosť sú silnými pomocníkmi. Snažte sa udržovať bezpečný kontakt s rodinou a blízkymi kamarátmi detí (samozrejme za dodržiavania bezpečnostných opatrení). Môžete sa stretávať bezpečne v exteriéri, tráviť čas na rodinných výletoch. Keď sa už inak nedá, aspoň virtuálne, hoc pre mladšie deti je emočne náročnejšie prežívať takýto typ kontaktu, no predsa len je to lepšie ako nič. Starí rodičia sú osobitnou kapitolou v ich živote, a preto ich nemôžeme zaradiť do sociálnej izolácie. Kontakt s nimi je nenahraditeľný. No v týchto časoch je potrebné, priam až nutné, ho obmedziť úplne na minimum. To však neznamená, že deti nemôžu byť s nimi. Spoločne môžu komunikovať cez rôzne aplikácie. Ak však chcete byť kreatívnejší a máte menšie dieťa, skúste spoločne napísať list či poslať pohľadnicu s vlastnou fotkou.
  • Pomôžte im zvládať strach z nákazy.
    Áno, týka sa to aj detí. A nečudujme sa. Veď z každej strany nepočuť nič iné, ako len hrozivé štatistiky alebo nové, prísnejšie opatrenia. Deti sú z toho zmätené, no vedia jedno, a to, že je to nebezpečné. Majú strach. Preto viac ako inokedy s nimi komunikujte a na všetky ich otázky odpovedajte pravdivo a reálne, pretože oproti vám sedí rovnocenný partner, ktorý má takisto právo na informácie. Samozrejme, treba ich podávať s citom a ohľadom na vek. Tiež im vysvetlite a ukážte spôsoby, ktorými môžu chrániť seba i svoje okolie (umývanie rúk, nosenie rúška...).
  • Dávajte deťom nádej, že sa život raz vráti do normálu.
    Myslieť pozitívne je teraz rovnako ťažké ako nevyhnutné, ale je to tá najsilnejšia zbraň, ako sa udržať psychicky zdravý. Zamyslite sa nad letom, naplánujte obľúbený výlet, miesto, kam pôjdete, keď pandémia skončí. Vyberte deťom tábor s kamarátmi, rozprávajte sa s nimi, koho ako prvého pôjdu navštíviť, čo sa budú hrať a pod. Spravte si „pozitívnu rodinnú kotvu“, ktorá podrží v ťažších chvíľach. Darujte sebe aj svojim deťom dôvod tešiť sa na prázdniny. Napríklad aj na obľúbené tábory.
  • Udržiavajte sa v psychickej pohode.
    Nedokážeme pomôcť deťom, keď ako rodičia nie sme v pohode. A že je toho teraz na nás dosť! Zavreté škôlky, školy, učenie na diaľku, možné ťažkosti v práci (u mňa ako majiteľa cestovnej kancelárie dosť výrazné), ponorka zo všetkých doma… Mohol by som pokračovať ďalej a ďalej. Držte sa denného režimu, venujte sa svojim koníčkom, športuje, trávte čas v prírode či sa snažte vyčleniť čas iba pre seba a partnera. Deti teraz viac ako inokedy potrebujú, aby ste boli v pohode, nenosili robotu a frustráciu domov. Iba tak to spoločne ako rodina zvládneme!

„Unity Respect Wachumba a nech to už dlho netrvá!
Jake

Nebojte sa tešiť na leto. Pozrite si ponuku táborov 2021.

Zistiť viac